Home » Blog » Webmaster tools | Πως να Κατατάξετε τον Ιστότοπο σας στη Google |

Webmaster tools | Πως να Κατατάξετε τον Ιστότοπο σας στη Google |

[VIDEO / ΑΡΘΡΟ] Πως να εμφανίσετε εγγυημένα τον ιστότοπό σας, με τα webmaster tools, στα αποτελέσματα αναζήτησης Google χωρίς την βοήθεια των backlinks (backlinks είναι τα links – οι σύνδεσμοι που έχουν άλλες σελίδες προς την ιστοσελίδα μας δηλ. δεν είναι τίποτα άλλο παρά σύνδεσμοι που οδηγούν από μια ιστοσελίδα σε μία άλλη).
fast google indexing

Ο ιστότοπός μου δεν είναι στο Google!
Πριν από πολλά χρόνια τα backlinks αποτελούσαν τον μοναδικό τρόπο για τις μηχανές αναζήτησης να εντοπίσουν νέες σελίδες και να τις συμπεριλάβουν στα αποτελέσματά τους. Η Google όμως είναι μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αυτοματοποιημένη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιεί λογισμικό γνωστό ως “ανιχνευτές ιστού – web crawlers”.
Παρόλο που η Google ανιχνεύει δισεκατομμύρια σελίδες, είναι αναπόφευκτο να χάσουν στην ανίχνευση κάποιους ιστότοπους. Γι αυτό πρέπει να είστε σίγουροι ότι η Google έχει κατατάξει τον ιστότοπό σας. Είναι μια διαδικασία που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, με την βοήθεια των webmaster tools της Google. Έτσι θα αποκλείσετε το ενδεχόμενο ότι το νέο σας υλικό που προστίθεται δεν ανιχνεύεται από τις αράχνες της Google. Η ολοκλήρωση ανίχνευσης – καταχώρησης από την μηχανή αναζήτησης Google διαρκεί περίπου 24 ώρες.
google bots

Έχετε λοιπόν δημιουργήσει περήφανοι το νέο σας website, blog ή e-shop, έχετε δημοσιεύσει αξίολογο περιεχόμενο με λέξεις – κλειδιά (κατά την γνώμη σας), κάνετε μια αναζήτηση στο Google και διαπιστώνετε έκπληκτοι ότι δεν εμφανίζεστε πουθενά!

Ελέγξτε την κατάστασή ιστότοπου στο Google Search
Ορισμένες ενέργειες σας επιτρέπουν να διαπιστώσετε ότι καταρχήν δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα, όπως:
α. Δείτε περίληψη του ιστότοπού, πληκτρολογήστε όπως π.χ. : info:internetuniversity.gr
β.Δείτε συνδέσμους του ιστότοπου, πληκτρολογήστε όπως π.χ. : link:internetuniversity.gr
γ. Δείτε την προσωρινή μνήμη Google του ιστότοπού πληκτρολογήστε όπως π.χ. : cache:internetuniversity.gr
δ. Δείτε αν ο ιστότοπός περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στο ευρετήριο της Google και σελίδες που συνδέονται με την αρχική σελίδα του ιστότοπού, πληκτρολογήστε όπως π.χ. :site:internetuniversity.gr

5 Βήματα για Άμεση Ταξινόμηση στη Google

1. Δημιουργία XML Sitemap
xml sitemap
Το XML sitemap είναι σχεδιασμένο για τα robots, spiders, search engines και ΟΧΙ για τους χρήστες. Ο χάρτης ιστοτόπου XML είναι ένας χάρτης προς όλες τις σημαντικές σελίδες ενός διαδικτυακού τόπου. Είναι επίσης παράγοντας SEO, καθώς η Google μπορεί να ανακτήσει ουσιαστικές σελίδες ενός ιστότοπου πολύ γρήγορα, ακόμα και αν η εσωτερική σύνδεση έχει σφάλματα.

Εγκαθιστούμε το plugin Yoast στον ιστότοπο που έχουμε δημιουργήσει μέσω wordpress. Μεταβαίνουμε στο υπομενού XML sitemap. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε την επιλογή XML sitemap functionality εάν δεν το έχουμε ήδη κάνει. Από τα υπόλοιπα υπομενού (user sitemap, post types, excluded posts, taxonomies) μπορούμε να επιλέξουμε τι θέλουμε να περιλαμβάνει το XML sitemap. Κατόπιν κάνουμε ΚΛΙΚ στο link ‘You can find your XML Sitemap here: XML Sitemap”, αυτός είναι ο χάρτης του ιστότοπού μας. Εάν εμφανίσει κάποια σφάλματα, ίσως το plugin Yoast δημιουργεί ασυμβατότητα με κάποιο άλλο plugin. Υπάρχουν βέβαια και άλλα plugins με τα οποία μπορείτε να πάρετε το XML sitemap του ιστότοπου σε wordpress.

2. Κάνουμε εγγραφή στο Google Search Console
Google Search Console
Το Google Search Console παρέχει τα webmaster tools που σας βοηθούν να υποβάλλετε το περιεχόμενό σας στην Google. Αν θέλετε μπορεί ακόμη και να σας εμφανίσει ειδοποιήσεις σχετικά με κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Google με τον ιστότοπό ή την εφαρμογή για κινητά.

3. Καταχώρηση ιστότοπου στο Google Webmaster Tools
Google Webmaster Tools
Θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε ότι είστε ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής της. Αυτό γίνεται μέσω συνιστώμενων ή εναλλακτικών μεθόδων που σας δίνει το Google Search Console.
Μπορείτε επίσης, εάν θέλετε να καταχωρίσετε τον ιστότοπό σας στη Bing. Η Bing είναι η μηχανή αναζήτησης της Microsoft και έχει και αυτή τα δικά της Webmaster Tools.

4. Υποβολή sitemap στο Google Webmaster Tools
Κάνουμε ΚΛΙΚ στον ιστότοπο που θέλουμε
google search console internetuniversitygr

…μεταβαίνουμε στο Google Search Console όπου βλέπουμε μια γενική εικόνα
google search console statistics

…κατόπιν μεταβαίνουμε στο υπομενού Ανίχνευση—–>Χάρτης ιστοτόπου όπου βλέπουμε στοιχεία για τον χάρτη ιστοτόπου
google search console xml sitemap

…κατόπιν κάνουμε ΚΛΙΚ στο ΠΡΟΣΘΗΚΗ /ΔΟΚΙΜΗ ΧΑΡΤΗ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ για να κάνουμε δοκιμή (εάν ήδη έχουμε υποβάλλει τον χάρτη) ή πρόσθήκη του χάρτη ιστοτόπου που είχαμε καταγράψει πρωτύτερα. Στο πεδίο που εμφανίζει αντιγράφουμε το υπόλοιπο του URL ιστοτόπου (https://internetuniversity.gr/sitemap_index.xml) και πατάμε Δοκιμή (το έχω υποβάλλει ήδη). Κάνουμε ΚΛΙΚ στο Προβολή των αποτελεσμάτων δοκιμής και παρατηρούμε ότι για τον συγκεκριμένο ιστότοπο δεν υπάρχουν σφάλματα κατά την υποβολή. Έτσι προσκαλούμε την Google να διαβάσει το site μας και να το κατατάξει.

5. Ανάκτηση ως Google
google indexing
Εάν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσει η όλη διαδικασία σωστά μεταβαίνουμε στο υπομενού Ανάκτηση ως Google. Η Ανάκτηση ως Google σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο η Google ανιχνεύει ή δημιουργεί μια διεύθυνση URL στον ιστότοπό σας δηλ. να δείτε αν το Googlebot μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε μια συγκεκριμένη σελίδα ή post στον ιστότοπό σας, τον τρόπο με τον οποίο τα προβάλλει και αν τυχόν πόροι τους (όπως π.χ. εικόνες) αποκλείονται από το Googlebot. Είναι χρήσιμη επίσης αυτή η λειτουργία για την επίλυση προβλημάτων ανίχνευσης στον ιστότοπό σας.
Προαιρετικά επιλέξτε έναν τύπο Googlebot που επιθυμείτε να εκτελέσετε την Ανάκτηση ή την Ανάκτηση και Απόδοση. Οι προτεινόμενοι τύποι είναι: Επιφάνεια εργασίας και Κινητά: Smartphone.

Για την ανάκτηση της αρχικής σελίδας και όχι κάποιας συγκεκριμένης, αφήστε τη διεύθυνση URL κενή. Η ανίχνευση μόνο αυτής της διεύθυνσης URL υποβάλλει μόνο την επιλεγμένη διεύθυνση URL στην Google για επανασύνδεση.

…κατόπιν κάνουμε ΚΛΙΚ στο Αίτημα δημιουργίας ευρετηρίου, όπου μας ζητά στην συνέχεια να επιβεβαιώσουμε την ενέργεια
google search console fetch

…επιλέξτε Αίτημα δημιουργίας ευρετηρίου αυτής της διεύθυνσης (Μπορείτε να υποβάλετε έως και 10 μεμονωμένες διευθύνσεις URL ανά ημέρα), καθώς και όλων των άλλων σελίδων με τις οποίες συνδέεται απευθείας η διεύθυνση URL. Μπορείτε να υποβάλετε μέχρι 2 από αυτές τις αιτήσεις ανάκτησης ανά ημέρα.
…κατόπιν κάνουμε ΚΛΙΚ στα πεδία όπως δείχνει η εικόνα
google search console fetch test
για να δούμε πως με ποιον τρόπο εμφανίστηκε η σελίδα στο Googlebot και με ποιον τρόπο θα εμφανιζόταν η σελίδα σε έναν επισκέπτη του ιστότοπού σας για Επιφάνεια εργασίας και…
google search console results desktop

Κινητά: Smartphone

google search console results mobile smartphones

…επίσης θα λάβετε και μια λίστα αποκλεισμένων πόρων
google search console results issues

Συμβουλή: Εάν λοιπόν ανανεώνετε τακτικά το περιεχόμενο του ιστότοπόυ σας καλό είναι να κάνετε τακτικά και την διαδικασία που σας παρουσίασα ώστε να είναι ενημερωμένος στην μηχανή αναζήτησης της Google χωρίς την βοήθεια των backlinks.
Οποιαδήποτε απορία ή σχόλιο έχετε σχετικά με την διαδικασία, μην διστάσετε να το γράψετε ακριβώς κάτω από το άρθρο.

By | 2 Μάρτιος, 2018 | Blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »