Home » Blog » MLM (Network Marketing) | Μα νομίζω ότι είναι πυραμίδα |

MLM (Network Marketing) | Μα νομίζω ότι είναι πυραμίδα |

[VIDEO / ΑΡΘΡΟ] Σε μια απόφαση ορόσημο του 1979, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου Αμερικής διαπίστωσε ότι η Amway δεν ήταν πυραμίδα. Η αγορά πολλαπλών επιπέδων (MLM) ή το μάρκετινγκ δικτύων είναι ένας αμερικανικός θεσμός. Εταιρείες όπως η Amway, η Tupperware, η Herbalife, η Avon κλπ υποστηρίζουν τεράστια δίκτυα διανομέων και στελεχών. Οι πωλητές ονομάζονται ανεξάρτητοι συνεργάτες και συνήθως εργάζονται από το σπίτι τους.

Το μάρκετινγκ πολλαπλών επιπέδων (MLM – Multilevel Marketing), που ονομάζεται και δικτυακό μάρκετινγκ, είναι στρατηγική μάρκετινγκ για την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών. Τα έσοδα η εταιρεία MLM εισπράττονται από μη μισθωτό εργατικό δυναμικό (γνωστοί ως «πωλητές», «σύμβουλοι», «υπεύθυνοι προώθησης», «ανεξάρτητοι συνεργάτες» κ.λπ.). Συνήθως τα κέρδη αυτά προέρχονται από ένα σύστημα προμηθειών και διανέμονται ιεραρχικά σε σχήμα πυραμίδας.

O όρος «Σχήμα Πόντσι» (Ponzi Scheme) αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών. Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.

MLM vs Pyramid Scheme

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ του πολυεπίπεδου μάρκετινγκ και ενός πυραμιδικού σχεδίου είναι ο τρόπος λειτουργίας της επιχείρησης. Ο σκοπός ενός πυραμιδικού σχεδίου είναι να πάρει τα χρήματά σας και στη συνέχεια να σας χρησιμοποιήσει για να στρατολογήσετε άλλα άτομα. Οι μεγάλες υποσχέσεις, για τεράστια ποσά κερδών με ελάχιστη εργασία είναι πολύ δελεαστικές πτυχές των πυραμίδων.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για network marketing quotes

Τα συστήματα πυραμίδων, ωστόσο, είναι δόλια σχέδια, συγκαλύπτοντας συχνά την δραστηριότητά τους ως στρατηγική MLM. Επίσης σημαντική διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει πραγματικό προϊόν που να πωλείται σε ένα πυραμιδικό σύστημα και οι προμήθειες βασίζονται μόνο στον αριθμό των νέων ατόμων που απλά εγγράφονται στην εταιρεία. Τα μέλη κάνουν συχνές αναφορές για το πώς θα αλλάξει ριζικά η ζωή σας προς το καλύτερο και θα αποκτήσετε οικονομική ανεξαρτησία.

Τα συστήματα πώλησης πυραμίδων ενδέχεται να περιλαμβάνουν προϊόντα ή υπηρεσίες με υπερβολική υπεραξία. Το πιθανότερο να έχουν ελάχιστη ή καμία αξία μεταπώλησης και δεν είναι πιθανό να αγοραστούν ξανά.

Σε μια εταιρεία MLM, υπάρχουν πολλά προϊόντα που πωλούνται και έτσι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσετε μια πώληση. Μπορείτε επίσης να προσεγγίσετε την πελατειακή σας βάση με νέες προσφορές προϊόντων αντί να ξεκινήσετε από το μηδέν προσπαθώντας να πουλήσετε κάτι νέο. Με ένα μόνο προϊόν, το μειονέκτημα θα ήταν το περιορισμένο ενδιαφέρον, απαξίωση προϊόντων, και συνεχή ανάγκη να βρεθούν νέοι πελάτες. Πλεονέκτημα είναι ότι θα μπορούσατε εύκολα να γίνετε ένας «εμπειρογνώμονας» σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο θα βοηθήσει τις πωλήσεις σας.

Αποτέλεσμα εικόνας για mlm

Το μάρκετινγκ δικτύων δεν αφορά αποκλειστικά την αξιοποίηση των φίλων και των συγγενών σας. Κάθε συνεργάτης μπορεί να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές του, τις δεξιότητες και τα ταλέντα του, βοηθώντας τους άλλους να πετύχουν. Το μάρκετινγκ δικτύων έχει αποδειχθεί ως μέρος της νέας οικονομίας και ένας προτιμώμενος τρόπος να δραστηριοποιηθείτε τοπικά αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρθηκε, τα παράνομα “πυραμιδικά σχέδια” παράγουν χρήματα από την πρόσληψη νέων μελών παρά από την πώληση αγαθών. Τον Μάρτιο 2017, ο James Merrill καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης για το ρόλο του στο πυραμιδικό σύστημα TelexFree με βάση τη Μασαχουσέτη, το οποίο κόστισε στους επενδυτές 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Merrill, πρώην πρόεδρος της εταιρείας, κρίθηκε ένοχη τον περασμένο Οκτώβριο. Η TelexFree, η οποία χρεοκόπησε το 2014, ισχυρίστηκε ότι θα πωλούσε φτηνή τηλεφωνική υπηρεσία μέσω διαδικτύου και θα στρατολογούσε “συνεργάτες” για να δημοσιεύσει διαφημίσεις για το προϊόν στο διαδίκτυο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης Αμερικής, η TelexFree υποστήριξε τις συνεχιζόμενες δραστηριότητές της όχι με τις πωλήσεις προϊόντων, αλλά με τα τέλη εγγραφής των νέων επενδυτών. Η Merrill και ο σύντροφός της φέρεται ότι κέρδισαν εκατομμύρια δολάρια από τους επενδυτές.

Αποτέλεσμα εικόνας για pyramid scheme

 Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) προσφέρει επίσης μια σειρά από συμβουλές για τους ανθρώπους που θελήσουν να ασχοληθούν με μια εταιρεία MLM και προσπαθούν να αποφύγουν ένα σχήμα πυραμίδας. Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα πρέπει:

  1. Όπως πάντα, όταν διερευνούμε μια πιθανή επιχειρηματική ευκαιρία, πρέπει να συγκεντρώσετε όλες τις πληροφορίες που μπορείτε σχετικά με τα προϊόντα και τις λειτουργίες της εταιρείας MLM. Ζητήστε να δείτε έγγραφα όπως οι οικονομικές καταστάσεις που ελέγχονται από έναν πιστοποιημένο δημόσιο λογιστή.
  2. Ελέγξτε αν έχουν υπάρξει καταγγελίες σχετικά με την εταιρεία και εάν τα προϊόντα πωλούνται στην πραγματικότητα και εάν είναι υψηλής ποιότητας. Τα προγράμματα MLM περιλαμβάνουν την πώληση ενός γνήσιου προϊόντος ή υπηρεσίας σε άτομα που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
  3. Υποσχέσεις υψηλών αποδόσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Να είστε επιφυλακτικοί με εταιρείες MLM που υπόσχονται τεράστιες αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  4. Να είστε σκεπτικοί για τις εταιρείες που προσφέρουν αποζημίωση για λίγη δουλειά. Όροι όπως το “εύκολο χρήμα” και “παθητικό εισόδημα” πρέπει να είναι κόκκινη σημαία για εσάς.
  5. Απαιτείται η αγορά. Ο στόχος ενός προγράμματος MLM είναι η πώληση προϊόντων. Να είστε προσεκτικοί εάν απαιτείται να πληρώσετε ένα buy-in για να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα, ακόμη και αν το buy-in είναι μια εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενη αμοιβή (π.χ. $ 10 ή $ 10 / month).
  6. Έμφαση στην πρόσληψη. Εάν ένα πρόγραμμα επικεντρώνεται κυρίως στην πρόσληψη άλλων για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα έναντι αμοιβής, είναι πιθανό ένα πυραμιδικό σχέδιο. Εάν είναι δύσκολο να καταλάβετε πώς θα πληρώσετε ή δεν μπορείτε να καταλάβετε πώς λειτουργούν οι προμήθειες, προσέξτε.

Αν ανακαλύψετε μια εταιρεία πολυεπίπεδου μάρκετινγκ που ίσως θελήσετε να εγγραφείτε, κάντε πάντοτε μια ανάλυση κόστους / οφέλους. Ζυγίστε όλες τις πιθανές δαπάνες που σχετίζονται με την εγγραφή σας σε σύγκριση με τα πιθανά οφέλη. Εάν τα οφέλη υπερτερούν του κόστους, ίσως θελήσετε να εγγραφείτε και να προσπαθήσετε να κερδίσετε κάποια χρήματα από την εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα. Τελικά, η απόφαση εξαρτάται από εσάς.

Ελπίζω να βρήκατε χρήσιμες τις πληροφορίες που διαβάσατε. Εάν θέλετε, γράψτε στα σχόλια ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με τις διαφορές MLM vs Pyramid; Μπορείτε να κερδίσετε χρήματα με το Πολυεπίπεδο Μάρκετινγκ, θα το συνιστούσατε σε άλλους; Μείνετε ασφαλής!

By | 11 Μάρτιος, 2018 | Blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »