Home » Blog » Blockchain τεχνολογία στην ηλεκτρική ενέργεια!

Blockchain τεχνολογία στην ηλεκτρική ενέργεια!

Power Ledger είναι η καινοτόμα πλατφόρμα, βασισμένη στη blockchain τεχνολογία, που φιλοδοξεί να μετατοπίσει την διακίνηση της ενέργειας από τα χέρια των λίγων στα χέρια των πολλών, μειώνοντας δραματικά τα κόστη των μεσαζόντων.

Ο τομέας της ενέργειας, αναμφίβολα ήταν και είναι μια πολύ κερδοφόρα αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου περιβάλλοντος των ΗΠΑ, πάνω από 7,8 τρις δολάρια θα δαπανηθούν ως το 2030 σε διάφορους τομείς της ενέργειας.

Στον απόηχο της κατάργησης του Clean Power Plan, του μέτρου μείωσης των εκπομπών ρύπων από τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που είχε προωθήσει ο Ομπάμα, πολλοί αναρωτιούνται αν το μέλλον της ενέργειας θα αποτελεί μια σκληρή συγκεντρωτική αγορά στα χέρια λίγων, που θα ασκούν έλεγχο στις κυβερνήσεις προκειμένου να αποτελούν μονοπώλια χωρίς αυστηροποιήσεις και ελέγχους.

Και ενώ εν αρχή ην ένα συμβατικό σύστημα όπου λίγα χέρια διένειμαν τους ενεργειακούς πόρους, ξάφνου εγένετο το Power_Ledger.

Η πλατφόρμα Power Ledger & γιατί αλλάζει το τοπίο της ενέργειας

Πρόκειται για μια νέα, καινοτόμα πλατφόρμα βασισμένη στη blockchain τεχνολογία, που φιλοδοξεί να μετατοπίσει την διακίνηση της ενέργειας από τα χέρια των λίγων στα χέρια των πολλών.

Τα νοικοκυριά, τα κτήρια και οι επιχειρήσεις που διαθέτουν πλεονάζουσα ενέργεια, θα μπορούν εύκολα και γρήγορα μέσω της πλατφόρμας, να πωλούν τα πλεονάζοντα τα φορτία τους στους πλησιέστερους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Σε όποιον χρήστη δηλαδή έχει ανάγκη, με όρους διαφάνειας και ασφάλειας, μέσω των smart contacts.

”Το σύστημα Power Ledger με την χρήση της blockchain τεχνολογίας, είναι προγραμματισμένο να εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο την προσφορά και την ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα!”

Ξεκίνησε από την Αυστραλία, με την συμμετοχή του Curtin University, Murdoch University, CSIRO/Data61, CISCO. Πρόσφατα  έγινε γνωστό πως και η κυβέρνηση της Αυστραλίας  χρηματοδοτεί το project με 8 εκ. δολάρια Αυστραλίας. 

 Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρία Power Ledger έχει ήδη καταφέρει να συγκεντρώσει επιπλέον $34εκατομμύρια μέσω της διαδικασίας ICO (initial coin offering) εκδίδοντας  540 εκ.  POWR tokens.

Power Ledger - Blockchain

Η φιλοσοφία του Power Ledger blockchain DApp

Η όλη φιλοσοφία της πλατφόρμας στηρίζεται στη blockchain p2p τεχνολογία.

Δυο κατηγορίες ενδιαφερόμενων μερών, οι καταναλωτές και οι διανομείς, συναντιούνται σε μια πλατφόρμα όπου πολύ εύκολα οι δεύτεροι πωλούν την πλεονάζουσα ενέργεια στους πρώτους, σε όρους συμφέροντες και για τα δυο μέρη.

Πλεονάζον φορτίο που παράγεται από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, καύση ορυκτού άνθρακα ή επεξεργασία μονάδων νερού, θα μπορεί να αποθηκεύεται σε power banks. Στην συνέχεια θα διακινείται σε όλο το αποκεντρωμένο  σύστημα με ευκολία και  διαφάνεια.

Η ανταμοιβή όσων εξυπηρετούν την ζήτηση ή βοηθούν γενικότερα στην λειτουργία της πλατφόρμας  είναι τα POWR tokens.

Και εδώ είναι το ενδιαφέρον κομμάτι.

Παρόλο, που με την έκδοση του token υπήρξε μια σταθερή ισοτιμία, στην πορεία η αξία του κρυπτονομίσματος καθορίζεται από την αντιληπτή αξία όλων των χρηστών του δικτύου και όχι από κάποια Ρυθμιστική Αρχή.

Η πρακτική αυτή μακροπρόθεσμα υπόσχεται να μειώσει δραματικά τυχόν κερδοσκοπικές τάσεις. Έτσι δεν θα ασκούνται πιέσεις στην τιμή του κρυπτονομίσματος, εκτινάσσοντας αντίστοιχα την τιμή της  ενέργειας ανά τακτά  διαστήματα, όπως συμβαίνει  σήμερα με το  πετρέλαιο και άλλα καύσιμα.

Aξίζει να σημειωθεί η τιμή αγοράς μέσω ICO ήταν τα $0.088, ενώ σήμερα (17.10.18) ένα POWR token αγγίζει τα $0.17 προσφέροντας σημαντικά κέρδη στους επενδυτές του. 

Power Ledger - Blockchain τεχνολογία στην ηλεκτρική ενέργεια

Τα πλεονεκτήματα

Αυτή τη στιγμή, στα περισσότερα κράτη, οι μόνοι διανομείς της ενέργειας είναι το κράτος και κάποιοι «εκλεκτοί ιδιώτες πάροχοι».

Οι ενεργειακές δαπάνες είναι πολύ αυξημένες, αφού τα νοικοκυριά επιβαρύνονται με υψηλά πάγια και έκτακτες εισφορές που πολλές φορές δεν  γνωρίζουν για ποιο λόγο τις πληρώνουν.

Η τιμή των καυσίμων είναι αρκετά μεταβλητή και σε συνδυασμό με την οικονομική  κρίση η πρόσβαση σε πολλά από αυτά είναι απαγορευτική (πχ πετρέλαιο).

Σε αυτό το αχανές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία, ασυδοσία και κερδοσκοπικές πρακτικές, υπόσχονται να βάλουν  μια τελεία πλατφόρμες σαν το Power Ledger.

Μέσω των smart contacts, κάθε συναλλασσόμενο μέλος γνωρίζει ανά πάσα στιγμή, τόσο την τιμή όσο και την ποιότητα της ενέργειας που προμηθεύεται.

Ελαχιστοποιείται το κόστος διανομής της ενέργειας, αφού κάθε νοικοκυριό μετατρέπεται σε εν δυνάμει πάροχο.

Μειώνεται το κόστος πρόσβασης σε μορφές ενέργειας που μέχρι πρότεινος ήταν απαγορευτικές για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ενισχύεται η διαφάνεια, αφού ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα επιτρέπει την πιο φιλική και συμφέρουσα τιμή αγοράς αποκλείοντας κερδοσκοπικές τάσεις.

Τέλος, αποφορτίζει τα περιορισμένα κέντρα παραγωγής και διανομής ενέργειας, αφού στην ουσία «σπάει» την ενέργεια σε μικρότερα φορτία και επιτρέπει την διανομή της από πολύ περισσότερα δίκτυα.

Blockchain τεχνολογία στην ηλεκτρική ενέργεια

Αντί επιλόγου
Αναμφίβολα, ζούμε σε μια εποχή όπου μια νέα ενεργειακή κρίση είναι προ των πυλών. Η ζήτηση της πρωτογενούς ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 60% μόλις την τελευταία 10ετία ενώ τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου επαρκούν μόλις για τα επόμενα 100 χρόνια.
Σε ένα πιθανό δυστοπικό μέλλον, όπου ο κόσμος μας απειλείται από την έλλειψη ενέργειας και την κλιματική αλλαγή, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν το κλειδί για να προσπελάσουμε αυτό τον κίνδυνο.
Πλατφόρμες σαν το Power Ledger με την χρήση blockchain τεχνολογίας, αποτελούν  τα εργαλεία που θα επιτρέψουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες να βρίσκονται σε κάθε σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού.
Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για μια νέα εποχή εκδημοκρατισμού της ενέργειας.
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το άρθρο προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό και δεν προορίζονται ούτε πρέπει να λαμβάνονται ως νομικές ή επενδυτικές συμβουλές για συγκεκριμένα γεγονότα ή περιστάσεις.
[πηγή]

By | 17 Οκτώβριος, 2018 | Blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »