Home » Blog » Κρυπτονομίσματα – Αξίζει η ”επένδυση” σε αυτά;

Κρυπτονομίσματα – Αξίζει η ”επένδυση” σε αυτά;

Τα κρυπτονομίσματα είναι παντού, καθημερινά όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο δημοσιεύονται σχετικά άρθρα. Εάν είναι ένα φαινόμενο “φούσκα” ή όχι δεν το γνωρίζουμε, αλλά το σίγουρο είναι ότι τα κρυπτονομίσματα προσελκύουν ολοένα και πιο πολύ το ενδιαφέρον της αγοράς, με ”επενδυτές” και μη να αναζητούν πλέον τρόπους για να επωφεληθούν από αυτό. Ο φόβος του όμως το να “πέσουν έξω” στις επενδυτικές τους επιλογές κρατά πολλούς μακριά από τα ψηφιακά νομίσματα, ενώ άλλοι που εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να πάρουν αυτό το ρίσκο, έχουν αρχίσει να ψάχνουν επί το πλείστον στις μηχανές αναζήτησης για τον όρο Bitcoin.

Επίσης Διάβασε: https://internetuniversity.gr/tag/bitcoin/

Κρυπτονομίσματα – Αξίζει η ”επένδυση” σε αυτά;

Το Bitcoin είναι μακράν το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, με κεφαλαιοποίηση πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η γενική ιδέα πίσω τα ψηφιακά νομίσματα είναι ότι δεν διαθέτουν κεντρική ρυθμιστική εξουσία. Είναι “αποκεντρωμένα” και τα νομίσματα δημιουργούνται και διαπραγματεύονται χωρίς την παρέμβαση οποιασδήποτε τράπεζας ή κυβέρνησης. 

Η χρήση των ψηφιακών νομισμάτων δεν διορθώνει το πρόβλημα της υπερπληθωρισμού, διότι ο υπερπληθωρισμός προκαλείται από την απώλεια εμπιστοσύνης και κυρίως από κραδασμούς στην προσφορά – ζήτηση, όπως πόλεμοι, κυρώσεις, εμπάργκο, φυσικές καταστροφές κ.λπ. Όταν τα εμπορικά καταστήματα είναι άδεια και δεν υπάρχει καθόλου ρευστό σε χρήματα, τότε κάθε χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο καθίσταται σχεδόν άχρηστο.

Τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να διαδραματίσουν έναν διαφορετικό ρόλο… Απαντώντας σε μια συνέντευξη που φιλοξένησε το Bloomberg με τον CEO της Coinbase, Brian Armstrong, ο Armstrong δήλωσε ότι η Coinbase κατέγραφε πάνω από 50.000 νέους χρήστες καθημερινά κατά τη διάρκεια της ανόδου του Bitcoin. Ήδη σε ερευνητικό επίπεδο και η εφαρμογή του blockchain σε διάφορες δραστηριότητες προχωράει. Η ουσία είναι η τεχνολογία που προσφέρει το blockchain και όχι η μία εφαρμογή (νόμισμα) της.

Κρυπτονομίσματα – Αξίζει η ”επένδυση” σε αυτά;

Τα περισσότερα από αυτά που έχετε ακούσει για τα κρυπτονομίσματα είναι λανθασμένα όπως:

  • Τα κρυπτονομίσματα είναι αποθηκευτική επένδυση αξίας

Ο Αριστοτέλης ανέφερε ότι τα χρήματα, ως κοινό μέτρο όλων, κάνουν τα πράγματα αξιόλογα και καθιστούν δυνατή την εξίσωσή τους. Οποιαδήποτε μορφή χρήματος παρέχει ένα μέτρο, βάσει του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως μέσο ανταλλαγής. Έτσι ο Αριστοτέλης υποστηρίζει ότι όλα μπορούν να εκφραστούν ως ισοδύναμο των χρημάτων. Εξηγεί ότι εισήχθησαν χρήματα για να ικανοποιηθεί η απαίτηση ότι όλα τα αντικείμενα που ανταλλάσσονται πρέπει να είναι συγκρίσιμα κατά κάποιο τρόπο.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Αριστοτέλης καθόρισε και τα χαρακτηριστικά μιας καλής μορφής του χρήματος:

1) Πρέπει να είναι ανθεκτικό. Τα χρήματα πρέπει να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου και των φυσικών στοιχείων. Δηλ. δεν πρέπει να ξεθωριάζουν, να διαβρώνονται ή να αλλάζουν εντελώς μορφή διαχρονικά.

2) Πρέπει να είναι φορητό. Τα χρήματα να κατέχουν υψηλό βαθμό «αξίας» σε σχέση με το βάρος και το μέγεθός τους, και να μεταφέρονται εύκολα από τον καθένα.

3) Πρέπει να είναι διαιρέσιμο. Τα χρήματα πρέπει να είναι σχετικά εύκολο να διαχωριστούν και να συνδυαστούν ξανά χωρίς να επηρεαστούν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του.

4) Πρέπει να έχει εγγενή αξία. Αυτή η αξία χρημάτων πρέπει να είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο και να περιέχεται στο ίδιο το χρήμα.

Τα πρώτα χρήματα αποτελούσαν τα κοχύλια, βράχια, δόντια και άλλα πράγματα με διαρκής ιδιότητες. Δεν κάνουμε συναλλαγές π.χ. με τις τομάτες, γιατί δεν θα αντέξουν πολύ. Δεν πληρώνουμε με χρυσό στις συναλλαγές μας και πόσο μάλλον όταν οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά.

''Τα κρυπτονομίσματα είναι ένας μηχανισμός πληρωμής, δεν είναι αποθήκη αξίας όπως ο χρυσός''Click To Tweet

  • Τα κρυπτονομίσματα είναι μια ”φούσκα”

Οι «φούσκες» αναγνωρίζονται συνήθως εκ των υστέρων. Ανάμεσα στα 1.180 και πλέον κρυπτονομίσματα σίγουρα θα υπάρχουν και «φούσκες». Θα πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τι χαρακτηρίζουμε ως επιτυχία ή «φούσκα». Για παράδειγμα το 2001 η Amazon χαρακτηρίστηκε «φούσκα», κατέρρευσε από τα 110 δολάρια στα 10 και σήμερα η τιμή της κυμαίνεται γύρω στα $1.000. Σε όρους χρηματιστηριακής αξίας πλησιάζει στα $500 δισ. και πλέον είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο. Χωρίς τη σωστή ρύθμιση, οι τιμές παραμένουν τελείως χειραγωγημένες, όπως π.χ. συμβαίνει με τις συναλλαγές με μόχλευση 100x, της Bitmex. Εγγυημένη απόδοση δεν υπάρχει σε τίποτα. Δεν επενδύουμε ποτέ περισσότερα από όσα αντέχουμε να χάσουμε!

  • Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται κυρίως για παράνομη δραστηριότητα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 25% ήτοι 30 δισ. Δολάρια ΗΠΑ χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες. Η AIER εκτιμά ότι 8 δισεκατομμύρια δολάρια, όσο και το 33% όλων των κυκλοφορούντων μετρητών, χρησιμοποιούνται για το παράνομο εμπόριο, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη φοροδιαφυγή.

  • Τα κρυπτονομίσματα θα αντικαταστήσουν τα κρατικά νομίσματα

Οι Νήσοι Μάρσαλ εγκατέλειψαν πρόσφατα το δολάριο ΗΠΑ υπέρ του δικού τους κρυπτονομίσματος, το SOV. Η Ρωσία, η Κίνα, η Εσθονία, η Ινδία, η Ιαπωνία, το Ισραήλ έχουν σχέδια να αναπτύξουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Άλλα κράτη που εκφράζουν ενδιαφέρον, περιλαμβάνουν τη Σκωτία, την Κύπρο, την Ιρλανδία, τη Σιγκαπούρη, την Κιργιζία, τον Ισημερινό και τη Σουηδία. Ήδη ανά τον κόσμο άρχισαν να τοποθετούνται ATMs bitcoin, αλλά επ’ ουδενί δεν θα αντικαταστήσουν τα κρατικά νομίσματα, διότι όπως αναφέρθηκε παραπάνω ”Τα κρυπτονομίσματα είναι ένας μηχανισμός πληρωμής”.

  • Τα κρυπτονομίσματα είναι ανώνυμα

Είναι αρκετά εύκολο να είστε ανώνυμοι στο διαδίκτυο, αλλά κάθε συναλλαγή κρυπτονομισμάτων καταγράφεται και δημοσιεύεται σε χιλιάδες υπολογιστές και ιστότοπους, σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε να δείτε κάποιες εδώ: https://explorer.bitcoin.com/btc. Αν και η προσωπική ταυτοποίηση είναι κρυμμένη, οι συναλλαγές αυτές εντοπίζονται εύκολα.

Επίσης Διάβασε: https://internetuniversity.gr/tag/bitcoin/

Κρυπτονομίσματα – Αξίζει η ”επένδυση” σε αυτά;

Ανακεφαλαιώνοντας η γενική εκτίμηση είναι ότι τα κρυπτονομίσματα είναι εδώ για να μείνουν, αλλά δεν θα είναι τα peer-to-peer νόμισματα όπως οραματίστηκε ο Satoshi για το Bitcoin. Οι μεγάλες εταιρείες (π.χ. η Amazon) θα αναπτύξουν μία ημέρα τα δικά τους cryptocurrencies, και αυτό θα αποτελέσει πραγματική απειλή για τις εταιρείες πιστωτικών καρτών που εισπράττουν τέλη για τις συναλλαγές τους.

Ωστόσο, η δημιουργία νομοθετικού πλαισίου είναι εξαιρετικά αναγκαίο και απαιτητικό εγχείρημα για να καθιερωθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ακριβώς όπως το δολάριο ΗΠΑ είναι το προτιμώμενο μέσο ανταλλαγής μεταξύ των νομισμάτων στον φυσικό κόσμο, το bitcoin θα είναι το προτιμώμενο ουδέτερο νόμισμα στην ψηφιακό κόσμο.
Η τελικά απόφαση είναι αποκλειστικά δική σας!
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το άρθρο προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικό σκοπό και δεν προορίζονται ούτε πρέπει να λαμβάνονται ως νομικές συμβουλές για συγκεκριμένα γεγονότα ή περιστάσεις.

By | 20 Αύγουστος, 2018 | Blog

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »